Извештај са мобилности у Малаги – Пројекат „Образовање – карта за бољу будућност“

У оквиру пројекта „Образовање- карта за бољу будућност“ који је нашој Школи одобрен од стране Фондације Темпус која спроводи Еразмус плус програм у Србији, ученици и наставници су у периоду од 9.4. до 23.4. боравили у Малаги, у Шпанији. Мобилност запослених и ученика је подразумевала обављање практичне наставе у хотелима у Шпанији са циљем упознавања са начином обављања рецепцијских послова као и начинима организовања скупова у конгресноим центрима хотела. Ученици су на практичној настави провели две недеље током којих су стекли драгоцено искуство како у оквиру предмета Агенцијско и хотелијесрко пословање тако и у погледу учења језика, примене знања страних језика у конкретним ситуацијама, рада на комуникационим вештинама и слично. Ученици су практичну наставу обавили у 9 хотелских објеката у Малаги, Торемолиносу и Беналмадени.

 

Поред тога, учесници су похађали и курс шпанског језика који је рeализован како у самом хотелу у ком су ученици и наставници били смештени тако и на терену, где су ученици морали да покажу вештину сналажења и препознавања задатих појмова.

Наставници, учесници мобилности су такође имали своје задатке. Током боравка у Шпанији они су се упознали са наставним особљем Школе, присуствовали часовима и имали прилику да се упознају са наставним материјалом који наставници стручних предмета користе током рада. Осим теоријских часова били су и на часовима практичне наставе стручних угоститељских предмета.

 

Током боравка било је организовано низ културолошких активности које су имале за циљ да учеснике пројекта ближе упознају са културом и традицијом Шпаније, посебно Андалузије односно Малаге и Севиље. Учесници су имали организован обилазак Малаге са водичем и њених културно-историјских споменика, крстарење бродом и једнодневни излет у Севиљу током кога су се упознали са најзначајнијим локалитетима овог прелепог града.

На крају, учесници су имали и слободно време током кога су упознали како град Торемолинос у коме су били смештени, тако и Малагу као најзначајније туристичко место у овом делу Шпаније. Општи је утисак да ле ово било једно предивно путовање током кога се пуно учило али и уживало и да је оваква врста пројекта за ученике наше Школе једно незаборавно искуство.