Пекар

III степен образовања.

Током школовања ученици:

  • професионално обавља радне задатке;
  • правилно припрема сировине за производњу;
  • стручно меша тесто и контролише ферментацију;
  • вешто обликује тесто;
  • пече хлеб и пециво;
  • педантно складишти и пакује хлеб и пециво;
  • успешно припрема специјалне врсте хлеба;
  • прави све врсте пецива;
  • оспособљава се за производњу тестенина и колача;
  • одговорно спроводи мере хигијенско-техничке заштите;
  • води рачуна о чистоћи алата и прибора за рад;
  • води рачуна о личној хигијени и здрављу.

Након завршетка средњег образовања ученици:

  • примењују теоријска знања у практичном раду;
  • могу ефиксано учествовати у тимском раду;
  • употребљавати информатичке технологије у унапређивању знања и вештина из ове области;
  • запослити се у услужним предузећима, радионицама или фабрикама за производњу теста.