1. децембар – Светски дан борбе против сиде

Светски дан борбе против сиде исказује међународну солидарност у пружању подршке особама инфицираним вирусом хумане имунодефицијенције (Human Immunodeficiency Virus, HIV), као и оболелим од сиде – синдрома стечене имунодефицијенције (aquired immune deficiency syndrome, AIDS).

Овај датум се обележава сваког 1. децембра од 1988. године и представља прилику да се јавност информише о актуелној епидемиолошкој ситуацији како би се истакао значај превенције и раног откривања ХИВ инфекције, али и подстакла целокупна друштвена заједница на однос без осуда и дискриминације према инфицираним и оболелим особама. Међународни симбол подршке за ХИВ позитивне особе је црвена трака.

Према подацима Светске здравствене организације за 2018. годину, 37,9 милиона људи у свету има ХИВ инфекцију, док је откривено 1,7 милиона новоинфицираних особа. Такође, забрињава податак да је број особа које нису свесне свог статуса и даље висок. У 2018. години 8,1 милиона људи није знало да су инфицирани ХИВ-ом. Подаци су утолико драстичнији уколико се сагледа период од 1981. године када су регистровани први случајеви ХИВ инфекције, односно када је почела епидемија: 74,9 милиона инфицираних особа, док је број особа које су умрле од последица инфекције и пратећих компликација 32,0 милиона.

Најчешћи начин преношења ХИВ инфекције је путем незаштићеног полног односа (анални, вагинални, орални сексуални однос). Поред сексуалног начина преношења, ХИВ инфекција се може пренети путем крви, најчешће интравенском употребом дрога и са ХИВ позитивне мајке на дете током трудноће, порођаја и мајчиног млека током дојења. Преношење инфекције путем трансфузије крви или крвних деривата данас је изузетно ретко. ХИВ се не преноси са инфициране особе на другу особу уобичајеним међуљудским контактима (руковањем, грљењем, љубљењем), нити капљично путем ваздуха (кашљањем, кијањем).