Светски дан туризма

Данас, 27. септембра, у целом свету се прославља Светски дан туризма. На трећој седници Светске туристичке организације (UNWTO) у Торемолиносу, у Шпанији, 1979. године, одлучено је да се сваке године обележи дан када је 1970. године донет Статут „UNWTO“, а овај дан је одабран и као званичан завршетак туристичке сезоне на северној хемисфери и почетак туристичке сезоне на јужној Земљиној полулопти.

Прослава Светског дана туризма увек се одржава на посебно одабраном месту и посвећена је другој теми, коју одређују Генерална скупштина Уједињених Нација, на препоруку Извршног савета „UNWTO“.

Основна идеја обележавања овог дана је да се укаже на значај туризма као привредног, културног и социолошког феномена, као и јединственог начина упознавања различитих култура, директним контактом. Према подацима којима Светска туристичка организација располаже, број туриста у свету који годишње прелазе међународне границе прешао је 1,2 милијарде, а очекује се да до 2030. године овај број порасте до 1.8 милијарди.

Поводом обележавања Светског дана туризма, наше ученице Ана Трујић и Теодора Филиповић, одељењa IV/2 образовног профила Туристичко-хотелијерски техничар су се потрудилe и направиле презентацију коју можете преузети на следћем линку.