Активности на превенцији злоупотребе дрога

Током новембра и децембра 2018. изведене су едукативне активности на тему превенције злупотребе дрога за ученике првог разреда и за њихове родитеље. Ове активности су део редовног васпитног ангажмана у нашој школи као и у осталим школама али су ове јесени активности на тему превенције болести зависности појачане у складу са упутством које је Министар просвете и Министарство просвете упутило школама на почетку школске године а које обавезује све школе на територији РС да појачају свој рад у овој осетљивој области борбе против болести зависности, посебно дрога. У кампању борбе против злоупотребе дрога од стране ученика укључила су се и бројна министарства владе РС, свако са свог аспекта, а за носоце тих активности одређени су окружни заводи за јавно здравље у сарадњи са регионалним домовима здравља, школским управама и наравно, самим школама као непосредним реализаторима активности. За школе са територије наше општине референта установа је Завод за јавно здравље у Пожаревцу, Дом здравља у Смедереву као Школска управа у Пожаревцу тј. Смедереву.

Едукативно- превентивне активности за родитеље реализоване су као трибина за родитеље ученика 1. разреда 05. децембра у школском ресторану. Теме које су обрађене на трибини за родитеље су: које нове опасности вребају младе на црном тржишту дрога,зашто млади људи посегну за нечим тако опасним као што је дрога , како рано препознати ученика који улази у мрачни свет дрога; шта родитељи треба да предузму да до тога не дође и како да поступају када је дете већ развило тај ризични облик понашања.

На радионици за ученике 1. разреда одржаној 13. децембра 2018. говорило се о разлозима због којих млади улазе у свет зависности као и последицима које дроге остављају на здравље и психу зависника. Најзанимљивији део радиоинице био је онај када су ученици преиспитивали некеустаљене стереотипе о  рогама и њиховој употреби попут оне да ''марихуана није опасна'' или да ''постоје лаке и тешке дроге'' и наравно, закључили да су све дроге опасне и да свако узимање дрога јесте ризик, чак и онај највећи, ризик по живот!